Over ons

“Kwartetvereniging Animo” werd opgericht op 2 februari 1933. Animo kwam voort uit de vroegere voetbalvereniging STEYL die in 1927 werd opgericht. Enkele jaren na de oprichting voelde men zich geroepen, binnen het verband van deze voetbalvereniging, op eigen wijze, het verenigingsleven op te fleuren. In die geest vormde zich een zanggroep. Dit ging gemakkelijk gezien de jongens van Steyl bepaalde aanleg voor het zingen hadden.

De heren waren ambitieus. Men begon met het instuderen van een operette, en het werd een doorslaand succes. Besloten werd om een aparte vereniging op te richten. In het begin bescheiden, want men streefde niet naar openbaarheid. Gezelligheid gecombineerd met zang was de basis.Tussen het voetbal en de zang ontstond een prachtige wisselwerking.

De eerste dirigent was Wiel van Eyk. Die besefte dat met dit stemmenmateriaal meer te bereiken viel. Animo begon als dubbelkwartet, evaluerend naar kwartetvereniging. Deze benaming komt beter overeen met de huidige bezetting, zestien zangers, vier zangers per stemsoort. Na Wiel van Eyk nam Gerrit de Bruyn de dirigeerstok over. Hij animeerde Animo om aan diverse concoursen deel te nemen. Een geweldige zet, want het koor werd gehonoreerd met vele eerste prijzen. Achtereenvolgens stond Animo onder leiding van Baer Veroliemeulen uit Venlo, Ben Benders sr. uit Tegelen, Martin Schmitz uit Venlo en tenslotte alweer, meer dan 40 jaar, Ben Benders jr.

De beginperiode van Animo staat bij velen van ons in het geheugen gegriefd als zijnde een periode van armoede, werkeloosheid en politieke onrust. De gegeven omstandigheden in de dertiger jaren waren echter wel een voedingsbodem voor vriendschap en samenleving. Deze vriendschap is nog steeds de drijfveer van Animo. De oprichters van toen hebben dit perfect overgedragen aan de huidige generatie.

Inmiddels heeft Kwartetvereniging Animo niet stil gezeten. Met enige trots kan gezegd worden dat het koor de afgelopen jaren, een aantal cd’s geproduceerd heeft, die in binnen en buitenland hoge ogen gegooid hebben. Hierin heeft het populaire internationale repertoire weer centraal gestaan. Schitterende bewerkingen en arrangementen van de meest uiteenlopende liederen uit de hele wereld.

Concertreizen en optredens houden het koor intensief bezig. Hoogtepunten waren o.a. de muzikale reizen naar Curaçao en Spanje. Kwartetvereniging Animo Steyl, één grote muzikale familie die inmiddels 84 jaar op hoog muzikaal niveau functioneert.

Op de jaarvergadering van 2014, werd met algehele instemming van de leden een naamswijziging doorgevoerd. Kwartetvereniging Animo wordt: Animo Steyl ’33. Steyl waar Animo opgericht werd en ’33 het oprichtingsjaar.