Historie

Mogen wij u allereerst voorstellen aan de oprichters:

W. van Eyk

W. van Eyk

J. Flos

J. Flos

A. Gingter

A. Gingter

A. van Heel

A. van Heel

H. Leenen

H. Leenen

Kwartetvereniging Animo werd opgericht op 2 februari 1933 en bestaat derhalve 84 jaar. Animo kwam voort uit de vroegere voetbalvereniging STEYL die in 1927 werd opgericht. Enkele jaren na de oprichting voelde men behoefte aan groepen, die binnen het verband van de vereniging op hun eigen wijze, het verenigingsleven zouden moeten opsieren. In die geest vormde zich ook een zanggroep, dit ging gemakkelijk gezien de jongens van Steyl bepaalde aanleg voor het zingen hadden.

"Zo begon Animo uit de Voetbalvereniging Steyl"

“Zo begon Animo uit de Voetbalvereniging Steyl”

Men was niet bang, men begon met het instuderen van een operette, het werd een doorslaand succes. Besloten werd om een aparte vereniging op te richten. In het begin bescheiden, maar men streefde ook niet naar openbaarheid, gezelligheid gecombineerd met zang een combinatie die het altijd wel doet.
Tussen het voetbal en de zang ontstond een prachtige wisselwerking.

Die besefte dat met dit stemmenmateriaal meer te bereiken viel. Animo begon als dubbelkwartet, evaluerend naar kwartetvereniging, deze benaming komt beter overeen met de werkelijke bezetting, zestien zangers, vier zangers per stemsoort.
Na Wiel van Eyk nam Gerrit de Bruyn de dirigeerstok over, die Animo animeerde om aan diverse concoursen deel te nemen een geweldige zet, want het koor werd gehonoreerd met vele eerste prijzen. Achtereenvolgens stond Animo onder leiding van Baer Veroliemeulen uit Venlo, Ben Benders sr. uit Tegelen, Martin Schmitz uit Venlo en tenslotte alweer meer als 25 jaar Ben Benders jr.

"Animo onder leiding van Gerrit de Bruyn"

“Animo onder leiding van Gerrit de Bruyn”

MelodionSingers

"En onder leiding van Ben Benders sr. (staande links)

“En onder leiding van Ben Benders sr. (staande links)

De eerste dirigent was:

"Wiel van Eyk"“Wiel van Eyk”

Bij het 60-jarig bestaan schreef onze beschermheer Jac Poeth de volgende treffende woorden in het jubileumboek die nog steeds van toepassing zijn op de vriendenclub Animo die er was en die er nog steeds is:
De beginperiode van Animo staat bij velen van ons in het geheugen gegriefd als zijnde een periode van armoede, werkeloosheid en politieke onrust.
De gegeven omstandigheden in de dertiger jaren waren echter wel een voedingsbodem voor vriendschap en samenleving. Deze woorden zijn ook nu nog de drijfkurk van Animo, de oprichters van toen hebben dit perfect overgedragen aan de huidige generatie. Het is een heerlijke ervaring om enkele uren per week samen met vrienden in een ongedwongen en ontspannen sfeer samen te zingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

klik op het driehoekje om deze LP te beluisteren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

klik op het driehoekje om deze LP te beluisteren.